Sep 28, 2010

My very own Blossom’s wedding

Early this year, my very own Buttercup; Siti Noorzidah tied the knot with the love of her life, Wan Hasanol Bolkiah. Last weekend, I went to Tanah Merah, Kelantan for my own Blossom; Nurul Akma’s wedding with Mohd Hishamuddin Mikail Lim.

I went to kelantan with two other friends, Zidah (her hubby was still in Sabah) and Ikhwan. A very short trip but meaningful for all of us, who are very busy and herd to find the time to gather. The solemnization was done right after Zuhur and then they proceed with the reception on the same day -September 25th, 2010.

a2010_09_25_9248 aDSC07185

a2010_09_25_9316

aDSC07190 aDSC07193 aDSC07201 With the groom’s family

 

Congratulations, Uyu & Hisham! Semoga kekal ke akhir hayat. :)

Sep 25, 2010

Congratulations, Nurul Akma


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 25 Sep '10, 12.22pm MYT PST]

My other bestfriend that I know since my very first day in USM Engineering Campus is getting married in a few moments. I'm attending her wedding at Felda Kemahang,Tanah Merah Kelantan with two of my friends Zydah and Ikhwan.

Congratulations dear Uyu.

Sep 20, 2010

Muzium Tekstil Negara, Kuala Lumpur

Muzium Tekstil Negara terletak di Jalan Sultan Hishamuddin, Kuala Lumpur, di tengah-tengah antara Bangunan Dayabumi dan bangunan Sultan Abdul Samad. Muzium yang dibuka secara rasmi pada Januari 2010 menempatkan koleksi, sejarah asal-usul dan lain2 perkara yang melibatkan tekstil di negara kita.

2010_09_15_9045

Muzium ini terbahagi kepada beberapa galeri utama seperti Galeri Pelagi, Galeri Pohon Budi, Galeri Ratna Sari dan Galeri Teluk Berantai.

Galeri Pelangi

Galeri ini mempamerkan koleksi warisan pakaian serta aksesori di dalam masyarakat Cina, Baba dan Nyonya serta koleksi etnik Sarawak dan Sabah.

2010_09_15_8945a 2010_09_15_8943a 2010_09_15_8941a Bilik Tayangan Multimedia

Galeri Pohon Budi

Galeri ini mempamerkan sejarah tekstil yang bermula dari zaman pra sejarah serta perkembangan tesktil melalui jalan perdagangan. Turut diperagakan ialah peralatan, bahan dan teknik tradisional pembuatan tekstil.

2010_09_15_8961a 2010_09_15_8964aPua kumbu

2010_09_15_8959a 2010_09_15_8955aPenghasilan batik

Galeri Ratna Sari

Galeri ini memperagakan barang kemas dan perhiasan diri pelbagai etnik di Malaysia. Antaranya seperti mahkota, pemeleh, cucuk sanggul, dokoh, pending yang diperbuat daripada bahan emas, perak, tembaga, manik-manik serta pelbagai bahan lain.

2010_09_15_9002aRambang mata O.O

2010_09_15_9000a 2010_09_15_8994a errkkkk?!~

2010_09_15_8991a 2010_09_15_8990a Ka Chingggg!!!!

Galeri Teluk Berantai

Galeri ini menempatkan koleksi warisan Melayu seperti tekatan, kelingkan, kain tenun, kain limar, songket, kain berayat serta pelbagai jenis busana.

2010_09_15_9011a 2010_09_15_9018a 2010_09_15_9016a

 

Nota: Dalam muzium ni, penggunaan kamera dibenarkan tetapi tanpa penggunaan flash sahaja.

Sep 18, 2010

Hadief kena masuk wad lagi sekali


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 18 Sep '10, 2.22pm MYT PST]

Baru seronok2 Hadief beraya lepas keluar hospital hari tu..ni dah kena tahan kat wad lg. Kali ni kat Hospital Pantai Cheras. Hadief muntah2 cirit birit yang teruk sampai Umi & Ayah bawak Hadief datang sini. Ni baru dapat call dari nenek Hadief yg abg dia, Harris pun dah start cirit birit muntah2. Hadief nampak cekung sgt. Sedih sangat.

Sep 17, 2010

I lost my baby's eyecup


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 17 Sep '10, 1.47pm MYT PST]

Benci sangat sbb telah menghilangkan eyecup tu tanpa disedari. Semalam masa beraya, tangkap2 gambar ada lagi. Bila dah balik keluarkan dari beg tengok dah tak ada. Tak pasti kat mane yang cicir benda tu. Uwaaa~ kan dah kena pegi kedai beli baru. Habis duit raya. T_T

Sep 16, 2010

Hadief Zayed beraya di hospital

Beberapa hari sebelum menjelang Syawal, Hadief mengalami demam panas dan batuk yang agak teruk. Umi Hadief, Along bawa Hadief ke klinik dan doktor mengesyaki Hadief mengalami simptom2 asthma. Batuk hadief berterusan sehingga ke Hari Raya. Pada malam Hari raya pertama, batuk Hadief makin teruk. Umi & Ayah bawak hadief ke Hospital Kuala Lumpur untuk pemeriksaan dan Hadief di tahan di wad. Nafas Hadief berbunyi.
2010_09_10_8852Hadief tak sihat, nangis je masa pagi raya.

Esok tu, raya kedua kami melawat Hadief di hospital. Menurut Along, doktor kata ada kahak berkumpul kat dada/paru2 Hadief. Sebab tu dia x selesa sangat nak benafas. Nampak Hadief susah nak bernafas. Hadief kena bernafas dengan bantuan oksigen dan masuk ubat kat kaki & ikut hidung (pernafasan).

61768_431148678043_575488043_4961966_1536046_naHadief keletihan menangis sebab sakit

2010_09_11_8910aWad KK1, Institut Pediatrik , HKL

2010_09_11_8913aTerlena keletihan

2010_09_11_8923aPegang erat

2010_09_11_8929a:’(

2010_09_11_8919a

Masa kat hospital, mak cerita2 dengan Along. Masa kecik2 dulu, anak tunggal dia ni pun pernah alami benda macam tu. Dulu org pernah demam panas bulan Oktober 1986 sampai kena masuk hospital pada 29 Oktober 1986. Salah satu punca demam panas tu sebab pernafasan terganggu sebab kahak berkumpul dada. Masa tu kena masukkan tiub melalui mulut untuk sedut kahak tu keluar. Ada sekali tu berdarah sikit sbb tiub tu mungkin terkena saluran2 darah. Lepas keluar hospital pada 8 November 1986, seminggu sekali kena pergi hospital untuk sedut lagi sampai dah betul2 ok.

25128_384880873043_575488043_3850888_2812821_nMyself. Lepas keluar hospital.

Alhamdulillah Hadief dah keluar hospital masa raya kelima. Dah boleh senyum2, gelak2 dan lari2 balik. Hadief dah ceria cuma nampak kurus sikit. Semoga Hadief terus sihat hendaknya. :)

2010_09_16_9108aRaya ke tujuh @ Sungai Buaya, Selangor.

Sep 15, 2010

Muzium Tekstil Negara, Kuala Lumpur


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 15 Sep '10, 3.33pm MYT PST]

Terletak di Jalan Sultan Hishamudin, di tengah2 antara bangunan Sultan Abdul Samad dan Bangunan Daya Bumi. Di buka setiap hari 9pagi hingga 6ptg.
Kat sini ada byk kain cantik2. Muzium ni tunjuk perkembangat kain/tekstil kat Malaysia sejak zaman dulukala. Kalau tgkap gambar tak boleh pakai flash sebab diorang nak jaga kain kualiti warna dan struktur kain.

Sep 14, 2010

Welcome to the family, Syawal

Yes he was born in the holy month of Ramadhan. 28 Ramadhan 1431H. But he was named Syawal by his parents.

The doctor estimated that cousin Angah would deliver her baby on 20+ September, so should be in Syawal. So, Angah and her husband, Hakim had planned to name their soon-to-be-born baby Syawal. But with Allah’s will, Angah’s water bag broke earlier than expected and due to circumstances, she had her C-section operation on 7th September at 8.40pm.

Congratulations to cousin Angah and hubby Hakim.

Dear friends, meet baby Muhammad Syawal bin Mohd Hakim. :)

2010_09_09_8787

2010_09_09_87712010_09_09_87762010_09_09_87852010_09_09_8778 2010_09_09_8783

Sep 11, 2010

Hadief beraya di hospital


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 11 Sep '10, 6.43pm MYT PST]

Hadief dah demam & batuk sejak 2 3 hari sebelum raya. Batuk Hadief teruk, Dr suspect athma. Tapi malam tadi badan dia panas sangat so umi & ayah Hadief bawak dia g HKL untuk check. Hadief kene tahan kat hospital malam tadi. Tadi lepas pergi beraya kat Serendah & Sungai Buaya, kitorg pegi tengok Hadief. Rasa sedih sangat tgk Hadief nangis2 bila nurse tu masukkan ubat. Teringat masa Nurin masuk hospital dulu2. Along kata Hadief susah nak nafas sbb ada kahak terkumpul. Mak kata masa kecik2 dulu saya pun pernah mcm tu. Kene pergi hospital masukkan tiub ikut mulut sedut kahak. Tiap2 minggu kene pergi sampai dah baik. Tapi Along kata abg Zuraidy tak kasi sedut. So Hadief guna ubat je nak cairkan kahak tu. Kesian tengok nangis2 Hadief. Hope dia cepat sembuh.

Sep 10, 2010

Salam Aidilfitri 1 Syawal 1431

“May Allah bless your home with happiness,

you heart with devotion,

your soul with purity.

And I wish the blessing be with you,

today and always.”

 

Dear my Muslim readers,

I wish you a blessed Eid ul-Fitr and I would like to ask for apologize if my writing have ever offended any of you somehow.

I made an effort to give away a few ‘raya’ cards to some of my twitter friends this year, hand-made cards.

Thank you to you guys who replied to my tweet asking for those who want to receive a card from me, and give me your address. It might be simple but I hope you like the cards.

IMAG0062

Two of the card recipient post an entry each about my cards. Thank you, Mr.Namie and Eizil XD

p/s: Do come to my house if you live nearby :)

Salam Lebaran 1431


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 10 Sep '10, 6.39pm MYT PST]

Assalamualaikum... Selamat Hari Raya Aidilfitri pd semua. Mintak maaf zahir batin kalau ada tersalah kata terluka kan hati secara sengaja atau tidak. Semoga semua berbahagia di hari yang mulia ini. :)

Sep 9, 2010

The new family member


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 9 Sep '10, 1.41pm MYT PST]

Introducing the new family member, the baby boy-yet-to-be-named. :)
Sekarang ada kat HUKM melawat baby baru. Angah still kat hospital, belum boleh discharge sebab lahir C-section. Alhamdulillah baby sihat je cuma belum boleh keluar sbb tunggu blood test, takut kuman sbb duduk dlm perut Angah dkt 24jam lepas air ketuban pecah. Yg lain2 semua ok je. Baby lahir pd 7 September 2010 pukul 8.40pm berat 3.13kg. Welcome to the family,love! :)

Sep 8, 2010

Lampu 7 likur buatan sendiri


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 8 Sep '10, 10.39pm MYT PST]

Lampu 7 likur memang cantik menghiasi rumah di hari-hari terakhir Ramadhan serta menjelang Syawal. Kalau di kampung2 zaman dulu2 lampu 7 likur dibuat dari buluh, tapi sekarang kebanyakan di jual pelita lampu 7 likur dari plastik.
Tapi pelita kat rumah kami istiwewa sebab pelita ni atuk buat sendiri dari botol Brylcream kaca yang di jual zaman 70-an. Bayangkan lah dah dekat 40 tahun dah pelita tu menyinari rumah kami :) Atuk tebuk tutup tu, letak kepala tiub tayar kat atas tu sbg pemegang sumbu. Sumbu pun atuk guna tali guni. Kreatif & inovatif tak atuk kami? :D

Live blogging

Whenever I’m back at home, I spend less time in front of the home pc or laptop. It has been this way since years ago. I tweet and check my Facebook mostly through my mobile phone. The attempt to blog also will be less whenever I'm back at home.  But I’ve set up a live blog few months back, to blog, live from my mobile phone update on the spot (if the internet line is okay) about whatever happens in my surrounding, my updates etc.

For those who never came across my live blog, well, please do so.

www.live.bubbles182.com

See you there :)

 

Anyway, my cousin Angah had safely given birth to a cute baby boy in HUKM earlier tonight. Congratsssss!

4967492423_04cb659214The baby who is yet to be named. :)

Welcome to the family, love.

Sep 7, 2010

Anak ke-6 saya!!!


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 7 Sep '10, 11.36pm MYT PST]

Well anak sepupu2 semua pun saya ngaku anak saya kan. So ni la anak ke enam saya.hehe. Ni anak sepupu saya, Hazreen (Angah) dan Hakim. Alhamdulilah Angah selamat lahirkan baby lepas waktu berbuka tadi. Ni anak sulung diorang, anak lelaki. So w cicit atuk dah ada 5 lelaki 1 perempuan. Nama baby masih belum diketahui.
Tak sabar nya nak jumpa baby baru
!! :D
Congrats Angah & Hakim!!

Break fast with the schoolmates


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 7 Sep '10, 9.18pm MYT PST]

Am having Carls Jr at Pavilion with Ainol and Baiti, and joined by Ashraf now. Terserempak dgn Sarat here.