Jul 29, 2009

Kesinambungan cerita semalam.......

29.07.09

7.00 pagi
Kecoh sekejap kat kampus kejuruteraan USM Nibong Tebal bila ada notis ditampal bahawa kampus akan ditutup selama 7 hari bermula 29 Julai sehingga 5 Ogos 2009.

Ape lagi..memang kekecohan gila lah. call mak. update facebook status. tweet. what else? haha. Pastu bila kesedaran dah kembali, baru la sedar lapar..and nak pegi breakfast dgn roommate. sampai kat guard, kene patah balik sbb no one is allowed to go out of campus without doing the medical check up. isk.nak g makan je pon. so patah balik ke kafe staff utk makan, sambil bergosip tentang cuti sempena h1n1 ini.

dimaklumkan bhw pelajar PostGrad dikecualikan dari cuti. haiisshhh~ mengapakah kami kena merisikokan diri kami ni? tp since xde kes positif lagi, xpe la. kene tenangkan jiwa raga dulu.

Pastu pegi kafe lembaran untuk membuat pemeriksaan kesihatan. Gila ramai orang. yg tensionnye tgk bdk2 siap bawak beg besar2 lagi pulak tu. sbb ada pengangkutan disediakan untuk ke Parit Buntar & Butterworth.


beberapa jam kemudian..

GEORGETOWN: Kampus kejuruteraan Universiti Sains Malaysia (USM) di Nibong Tebal ditutup selama seminggu, mulai hari ini selepas 20 pelajarnya dikesan dijangkiti penyakit seperti influenza atau ILI.
Perkara itu disahkan Timbalan Pendaftarnya, Mohamad Abdullah menerusi satu kenyataan media di sini, sebentar tadi.
"Hanya aktiviti akademik serta kuliah ditangguhkan dan ia akan dijadualkan semula nanti. "Aktiviti lain akan berjalan seperti biasa," katanya.

(sumber : Berita harian Online)

kami yang student2 PG masih x berpuas hati nih. dah la duduk dalam kampus, di mana ade pelajar yang dikuarantinkan. iskkkk.

dah abes melepak bergosip dan segalanya, balik bilik , check email...

"...Semuanya berjalan dengan lancar, sehinggalah jam 10.40 pagi tadi apabila dimaklumkan bahawa ujian makmal Kementerian Kesihatan yang dijalankan ke atas sampel yang dihantar mendapati empat orang pelajar positif Influenza A (H1N1). Sekali lagi keadaan menjadi panik seketika dan satu perjumpaan dengan Ketua Jabatan serta pegawai-pegawai perubatan diadakan untuk mengetahui apa tindakan yang perlu diambil seterusnya..."

"..
Bagaimana dengan Pelajar Ijazah Tinggi?
Kelas dan makmal untuk pelajar Ijazah Tinggi berjalan seperti biasa dan mereka bolehlah berhubung terus dengan Dekan atau Timbalan Dekan untuk mengetahui perkembangan."


ROSNI BINTI HASAN
Penolong Pendaftar Kanan
Pejabat Pengarah



uwaaaaaaa...!! nak balikk! oh supervisor...tolong la..saya mahu balik..

:'(

Jul 28, 2009

Influenza A H1N1 is spreading in the campus..??

What is the A (H1N1) influenza?

It is a respiratory disease of pigs caused by type A strains of the influenza virus. It regularly causes high flu outbreaks in pigs but with low death rates. There are four main sub-types of the virus, but the most recent isolated influenza viruses from pigs have been H1N1 viruses.


By today, almost everyone in the country are so alert with this viruses and disease. I can say that when someone caught a fever, he/she would go to see the doctor as soon as possible because the virus had been spreading quite wildly. I as well am pretty scared of the disease as till today, there is no vaccine available to protect against the A (H1N1) flu. Further more, the viruses can be transmitted as easy as respiratory droplets and direct contact (skin or fomites).

Last night at 7-ish, there was a hostel officer came into our block and made an announcement that the Pusat Kesihatan is opened until night. Roomate & I discussed about it and we came to the conclusion that it was because of the H1N1 issue, and that they are taking precaution steps in case anyone caught a fever. Then few minutes later i was talking to a junior and he said that there were 28 students before him at the Pusat Kesihatan waiting to see the doctor. isn't that a freaking a lot of people?? 28 student demam in the same day? it sounds pretty scary to me, ok.

Then during dinner, a friend received 2 sms saying that one of our student had been a H1N1 suspect. i was a bit shocked+surprised+etc. but i was eating kan..so, makan dulu baru sambung terkejut.haha. so i refuse to believe it, because the news did give me a goose bump. so bla bla bla..went back, did some work etc etc etc. there was a knocked on the door around 1215am. the knock sounded harsh so agak mcm kelam kabut nak bukak pintu. and to my surprise (again!) there were 4 people, with one of them holding a book, asking for name & phone number & school & matrix no. and the other older woman took a thermometer to check my body temperature. so, what was that for, and she said that they were checking room to room, EVERYONE. to check if anyone caught a fever. sampai macam tu??? it made me scared gile sangat.

This morning when i reached school around 9.15am, i saw Dr.Nurul, our hostel penggawa (warden) talking on the phone and i caught a few lines sounds like this..

"..diorang kene pindah sekarang jugak. Kene kosongkan aras 3 tu."

i thought they want to do some more renovation or whatever so xlah nak hirau sangat. Then..

"..carik nombor telepon student, call diorang."

ok. kenapa sangat nak kelam kabut,usually they'll give letter like a few weeks before ker..so that the students will get ready. hati macam dah x sedap lagi.

"..suruh pindah seminggu, bawak baju je pindah xpayah kosongkan barang. Dr.Meenal suruh kosongkan aras tu."

now i really don't like it when Dr.Meenal's name came out in the conversation. What's the relationship between a doctor from pusat kesihatan with hostel things? okay. mintak2 saya telah salah dengar perbualan itu & nothing serious is going on.


bubbles darling, take care of yourself. insyaAllah xde pape.. :)


*edited @ 1.30pm*

konfem Blok 1 aras 3 dah dikosongkan!
and everyone on campus starts wearing mask.

Jul 24, 2009

Sunshine's Birthday Present - a trip to Bukit Tinggi

Whenever I'm at home, my blogging activity would likely be limited sebab sibuk menghabiskan masa terluang dengan aktiviti2 lain yang x dpt d buat bile dah balik kampus. I like being at home so so so much!

Ok,I've been thinking what 2 buy for Nanim darling for her birthday pressie, but most things dlm wishlist die, die dah dpt on the 13th itself. isk. So i was thinking of bawak budak itu berjalan2 to somewhere. The night before our meetup with Nads, i texted Nads asking nak pegi mane je the next day, and so on tetiba terkeluar idea nak ke Melaka or Cameron or Bukit Tinggi. then asked mum, mum said no to Cameron, nak pegi Melaka or Bukit Tinggi ok. terus bgtau nanim that i'll bring her out of KL for our girls day out.

Next morning fetch her up, then decided to go to Bukit Tinggi since she hasn't been there yet. Pegi rumah Nads then kuar MRR2, then Bukit Tinggi we went!

First2 sampai terus menuju ke Japanese Village. Jalan2 pusing2 sampai terasa lapar. huhu. Baru sedar masing2 x breakfast lagi rupenye...

Girlfrens; Nads & B

Bila dah lapar turun ke Colmar Tropicale untuk menglunchkan diri. There's a Vietnamese restaurant, L'Orient yang the food not bad. i like the tofu so much. nak try masak sendiri la nnt. haha. Wah..dari Japan ke France pastu makan kat Vietnam. haha.


then datang sekawan penyanyi yang berasal dari Filipina. boleh bertutur Bahasa Melayu sikit2. oh, one of them panggil kami 'sayang' yer. huhu. they asked what song, any song we would like them to sing and Anak by Freddie Aguilar crossed my mind secara tetiba. that is like my all time favourite sangat2. then yg sorang tu tanye nak version Tagalog or Malay (version Malay tu dinyanyikan oleh kumpulan Carefree). tp mesti la nak dgr original Tagalog version kan. hehe.

he said "saya cinta kamu". haha.

Colmar Tropicale

Pas dah penat bergambar berposing berchamwhoring, perjalanan diteruskan pulak ke Rabbit Farm. masa untuk belajar menjadi seorang ibu yang baik. hahaha. seronok bagi arnab makan. dukung. main kejar2 dgn arnab yang xnak ditangkap. hehehe.


dah balik tu, terus ke KLCC sebab konon nak shopping & jumpa Sha, tp x jumpe ape nk beli and Sha pun tetiba x jadi datang. so we proceed to have dinner dekat Kedai Young Tau Fu yg femes kat area Kampung Pandan. kedai ni dari zaman saya kecik2 sudah wujud. and sangat sedappppp. Oh, kami d join oleh Eda juga yang baru balik keje+training netball.


Terima kasih Nads and B for the wonderful outing, and Eda kerana join us for dinner. I likeeeee!!

more & more pics kat FB, spt biasa. ;)

Jul 21, 2009

Welcome to the family, baby boy!!!!!!!


;)

20.07.2009





Merchants of Bollywood was awesome gile! Thanks Uncle. and Ekha & Kaina. rasa nak tgk lagi sbb sangat enjoy + muzik yang best + choices of songs yang saya suka & yg penting hero 6-pack yang sexy sampai ekha tergoda. hahaha.

Jul 17, 2009

North Malaysia Trip. Day 3

Last episode of the North Malaysia Trip. hehe.

Pagi2, selepas bersiap & mensarapankan diri, keluar ke pekan Alor Setar buat kali terakhir untuk mengambil gambar di tempat2 yang x sempat nak disinggah (ayat ada berbunyi macam suh dtg lg x? ;p)

Masjid Zahir, the State Mosque

Balai Besar

Replika Pintu Gerbang "Istana Kota Tengah"
Balai Nobat
Clock Tower

Sesudah sessi photography berjalan dengan lajunya, kami pun bergerak ke Pulau Pinang pula. Ni dah check out skali la ni. So keluar highway, naik feri, maka tibalah ke Pulau Pinang yg dah macam kampung sendiri ni sebab (almost) semua tempat dah sampai. haha


incik kura2 semasa pertama kali sampai ke pulau pinang. tangkap gambar berlatar -belakangkan Komtar ala2 gaya seorang pelancong. semasa menunggu yang lain2 bershoppin jeruk di Pasar Chowrasta. pasni incik kura2 pasti akan ke penang byk kali sampai naik bosan. ok, incik kura2 belom ada name. ade suggestion x?

kemudian kami ke rumah kelahiran P.Ramlee sbb 2 orang ibu saudara yang masih belum pernah ke sana, tp tutup ye pada hari Isnin. isk. so kami memproceed ke Padang Kota untuk mengisi perut.

yummy!!!


dan alang2 dah di Padang Kota, saya dengan baik hatinya telah mencadangkan pada ahli rombongan supaya kami melawat Kota Cornwallis ini.

ini hanyalah lakonon semata2. tiada kaitan dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia.


dah lepas bergambar sakan yang x larat nak upload sebab banyak sangat, aktiviti seterusnya ialah berjalan kaki memusing2 area georgetown singgah segala kedai yang ada dan memuji2 keindahan bangunan2 lama yang cantik2 sehingga melayakkan Pulau Pinang tersenarai sebagai Tapak Warisan UNESCO.
dan akhirnya... tengok la ape yang saya dapati hasil berpusing2an itu. jangan jeles yer everybody, jeng jeng jeng.............


haha ok tipu je i didnt buy it for myself. diba wore nurin's and i wore diba's. haha nak gak rase pakai baju ben 10. gila!

ok setakat itu sahaja lah episod bercuti2 ke utara tanah air musim ini. sebab malam harinya ahli2 rombongan menaiki tren untuk pulang ke Kuala Lumpur tercinta.

sehingga berjumpa lagi pada musim-musim yang akan datang. byeeeeee~
(ni la masalah bile berangan nak masuk TV tp x berjaya ;p)

Jul 14, 2009

North Malaysia Trip. Day 2

Hari yang baik seharusnya dimulakan dengan bersarapan yer kawan2.. So, untuk hari kedua, mari ke Pekan Rabu (lagi?!) untuk bersarapan. kenapa asyik ke sini? sebab dekat dgn hotel dan sebab dah tau sini konfem ada tempat sarapan, malas nak pikir nak pargi mane.


So,where did we go to on our 2nd Day? it's Perlis, y'all!! It took us more or less 30mins kot nak sampai ke sempadan perlis from Alor Setar melalui Jalan Alor Setar-Kangar yg sgt lah panjang itu.

konpius tak tau nak ke mana dulu. semua2 pun nak pegi.


ok, drive ke Perlis ni memang sangat mencabar. bukan sebab jalan yang teruk or berbukit bukau. bukan juga sbb jalan yang sesak. juga bukan sebab banyak road-bully. tetapi.. susah nak menumpukan perhatian bila kiri dan kanan begini.............


cantik wehhhhhhhhhhh!! KL mana ada!! asyik memuji2 keindahan, Subhanallah.. sampai terganggu kosentrasi.


setelah berdiskusi dengan pengikut2 rombongan, maka kami pun meneruskan perjalanan menuju ke Kaki Bukit untuk ke Wang Kelian. it's shopping timeeee!

kpd sesiape yg xtau, Wang Kelian adalah nama kawasan di Perlis yang bersempadan dengan Satun, Thailand dan mempunyai (btl ke guna mempunyai?) pasar yang sangat la panjang. and on Sundays, you can cross the border without any passport or border pass needed. cool, isnt it? pastu kan, kalau anda2 sekali membeli belah di Wang Kelian atau Satun, anda boleh menggunakan mana2 negara punya matawang. xperlu susah2 mencari pengurup wang ye. mereka menerima seadanya. e.g rm10 = 100baht. cool lagi sekali kan?

at wang kelian

bagi i/c je dia nak scan (dulu xde langsung, skarang ni kene pulak)

now i am at satun, thailand ;)


next, turun dari wang kelian, singgah ke Gua Kelam sbb dia one way je. lalu Gua Kelam pakai jambatan gantung, so basically, jalan je la masuk & keluar semula. (oh teringat memori2 trip to gua tempurung 2001..)


kemudian perjalanan diteruskan ke padang besar. tempat shopping lagi. uhhh~ orang2 perlis memang suke membeli belah kah?

makan pukul 4.00 petang, ok. shoping sakan kat wang kelian x ingat nak makan.


apa saya beli untuk diri sendiri???

chakkk!! ;p

so secara umumnya, perjalanan ke perlis boleh dinamakan sebagai "Shopping Trip". abis kaum2 ibu pusing2 di sini, dah petang. balik Alor Setar. malam tiada aktiviti selain ke Pekan Rabu (again!!) beli kueh2 tradisional (saya beru berkenalan dengan kueh baru nama Bunga Pundak) dan makan malam.

Sekian terima kasih. jumpa lagi dalam episode terakhir nanti.