Oct 30, 2019

Space Mission to the Planetarium Negara Kuala Lumpur

The last time I visited Planetarium Negara (National Planetarium), Kuala Lumpur was back in 2010 when I brought my niece and nephews. After 9 years, finally I'm back, with my two busy bees!


There's not much change in the Kuala Lumpur Planetarium beside the new (not sure how new) Space Pod. I remember I played a virtual football at the main space there.


Planetarium Negara Kuala Lumpur is located at Jalan Perdana, near the other Kuala Lumpur attractions like Masjid Negara, Lake Garden, KL Bird Park and Muzium Negara.











One of my personal favourite exhibition of the Planetarium Negara is definitely the Space Mission section. In this section, there is a replica of the interior of the International Space Station in which our very own first Malaysian astronaut, Dato' Dr Sheikh  Muszaphar was launched to in October 2007. he all remember the historical moment when we launched to ISS aboard the Soyuz, didn't we? #proudMalaysian

Included in the replica is the Soyuz Capsule, ISS space lab as well as sleeping and toilet arrangement.









On the second floor, there are showcase of the planets in the world with more interactive exhibits and games.



Nak jugak...





Like always, one for the family album. ;)

Thank you, Nenek for helping Mummy layan Bilal so Mummy can take video hehe.


 Honestly, for a science centre that should attract more parents to bring their kids there with this IR4.0 and STEM thingy, I think the Planetarium could been maintain better. But for a free entrance centre, I think what we can see and learn from the exhibition centre is good enough. We didn't went into the theatre as I think it's not really suitable for 2-year-old Bilal. (He might get bored?)

And we did not go around to see the outside exhibition, the Observatory Park, as well as we park our car near the building, so we kinda need to turn around and the weather was too hot too. Hehh.

Anyhow, while you're at it, watch the video too! Believe me there's so much more that I did not capture as photo but video only - my mistake!





19 comments:

  1. This is an excellent place of interests for young kids to learn more about the solar system, space & more. Remember bringing my young son here more than 10 years ago & he was so happy & excited.

    ReplyDelete
  2. Sepanjang masa membesar di KL, x pernah lagi jejak kaki ke Planetarium KL ni.sedih betul.huhu

    Dah ada anak ni, boleh la bawak anak utk tujuan pembelajaran.

    ReplyDelete
  3. Oh lamanya tak jejakkan kaki kat sini. Rindu pulak. Last jejak kaki umur 12 tahun, 2004. Sekarang ni mesti dah makin canggih. Rasanya kalau pergi sekarang perasaan teruja tu masih sama.

    ReplyDelete
  4. TB tak pernah lagi pi Planetarium KL ni, Kalau harraz dah besar sikit nanti boleh la bawak di berjalan pi sini, bagi diorang belajar dan mengetahui tentang sistem solar dan angkasalepas..

    ReplyDelete
  5. Seronoknya jalan-jalan tempat macam ni. Airah tunggu anak besar la memang nak bawa datang sini. Boleh tambah ilmu

    ReplyDelete
  6. Last pi planetarium ni x silap masa sek olah menengah kot... Lama dah.. Nnt boleh bawak anak2 mai sni plak

    ReplyDelete
  7. Menarik perlongsian ni. Buat Mat Drat tanam azam cuti sekolah ni nak bawak anak ke sini lagi.

    Dah lebih 5 tahun rasanya tak bawa anak ke sini

    ReplyDelete
  8. teringin nak pergi planetarium ni dari kecil sampailah dah besar. tapi tak pernah sampai lagi. yang lain semua pernah pergi, pusat sains negara, petro sains...

    ReplyDelete
  9. lama dah tak pergi planetrium ni..last prgi denagn anak buah dulu sebelum kawin..tunggu anak besar baru bawak sini semula..banyak dh baru

    ReplyDelete
  10. I think I came here when I am really young! But it's time to go there with my daughter :) Thanks for sharing my greatest memory of childhood.

    ReplyDelete
  11. Tak pernah bawa anak anak datang sini lagi. Berapa ye harga tiket masuk. Datang kl nanti boleh bawa diorang datang sini. Banyak venda diorang boleh belajar

    ReplyDelete
  12. Ini kesukaan medina ni. Haha nanti boleh bawak dia mai sini. Confirm dia suka. Menarik tempat macam ni

    ReplyDelete
  13. Wah seronoknya! Yaya tak berkesempatan lagi nak pergi ke sini walaupun duduk area KL je. Lepas ni boleh plan dengan family berjalan kat sini. Mesti seronok!

    ReplyDelete
  14. Belum berkesemPatan lagi nk jejakkan kaki kat sini..insyallah skrg da tau tmpt menarik nie, cuti nnt kita bawak anak2 dtg sini..

    ReplyDelete
  15. Kita ritu dah plan nak mai sini dengan anak buah masa bercuti.. Tapi plan cancel last minit sebab ada hal emergency pulak.. Nnti nk ke sini la

    ReplyDelete
  16. wah bestnya, sini nak masuk free je rasanya kan. mesti anak2 suka ni

    ReplyDelete
  17. Singgah & Follow (^^,) Xpernah smpai sini lagi...

    Jemput join : SNM Bloglist Batch 1
    Love, SNM

    ReplyDelete
  18. Masa sekolah dulu slalu sebut tempat ni.. teringin gak nak pergi

    ReplyDelete
  19. dah lama x masuk ke sini..best ni bawa anak2anak ke sini time cuti..banyak yg depa boleh explore

    ReplyDelete

09 10