26 Ogo 2009

Muzium & Galeri Tuanku Fauziah

26.08.09

Sape tahu kat USM ada muzium..? Sape penah masuk muzium tu..?

Ok for those yang penah masuk, duk diam2 je eh. For those who has never been in the museum or never even heard that there's a museum in the USM main campus, let me tell u, there is. It's the Tuanku Fauziah Museum & Gallery (MGTF). I knew there's USM museum but me, myself haven't went there,not until the USM 40th convocation. As a student of USM, i think i should at least go there at least once. Sebab dah la jalan dlm induk pun x hafal2. Library sana pun tak penah masuk. At least i have something to be proud of. Aku dah pernah masuk muzium kat USM weh! Haha.

For more info do visit the MGTF website ye. Malas nak cerita panjang lebar :P

Reowned Malaysian printmaker, Juhari Said

ni la org yang x reti menghargai seni, pegi muzium pastu chamwhoring jer LOL

One of the 'OKIR'
Wood + oil paint + metal plate

'OKIR’ the word, draws its roots from an ancient South East Asian word for ‘carving’.‘OKIR’ features 18 free-standing blocks of wood, ranging in height from 5ft-9ft, which have been individually carved to form an elaborate pattern on the surface area of the wood. The new series is something the artist stumbled upon after experimenting and exploring with his favorite medium, wood.


There's so much inside the MGTF. Words just can't describe. Cewahhh. Seriously there's just a lot of thing to be seen. Dari zaman dinasor yang macam dalam cerita Ice Age 3 tu.. sampai ke zaman batu..sampai ke zaman manusia bertamadun & berteknologi. Go MGTF to learn & see all. Skarang jom layan gambar je eh. Hehe..

Patung2 gambaran orang zaman batu era Palaeolithic di area Lenggong,Perak.

Kat Lenggong ni telah dijumpai rangka Perak Man iaitu rangka manusia tertua yang pernah dijumpai di Malaysia. Penemuan ini adalah hasil dari penyelidikan yang dibuat oleh Malaysian Archaeological Research Centre USM (sila bangga kawan2 USM ;p) dengan kerjasama Jabatan Muzium Malaysia.

Go Polymer, go!! Lalalalala~~~

nak buat glove. latex dipping.

Kuiz : Apekah ini?
Sape dpt jawab meh nak blanje aiskrim (tiru adik hadi nye style main banje2 aiskrim hehe)
Penyertaan tak dibuka pd sape2 yang penah masuk muzium ni. haha

untuk sape2 yang gian nak main daytona pon boleh datang sini ye.

saya pun tak paham knp photographer saya pegi tangkap gambar ni. tp sy macam comel je memasak ikan yang lebih besar dr mangkuk kan kan. hehe

ok. saya kalah main congkak dengan org yang tak sepatutnya menang. haisshhh. rematch, jom!


So, ape lagi kawan-kawan yang tak pernah melawat muzium yang indah lagi menawan, plus free admission ini. Sila lah pergi melawat dan belajar menghargai muzium2 yang terdapat di dalam Malaysia ini terutama di USM. :D

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

09 10