Nov 28, 2018

Nazzeera's Roti Bakar Kacang Phool Penang

I stumbled upon Nazeera's Roti Bakar Kacang Phool Instagram months ago and been asking husband to bring me there. Nazeera's Kacang Phool Penang has two branch, one is in the Penang Science Cluster, Georgetown and one is at Kompleks Desiran Tanjung, Tanjung Tokong.

We actually went to the Penang Science Cluster branch few weeks ago (or months?), parked our car a bit far and walked there (in the rain), dukung Bilal pulak tu and turned out they couldn't serve us as they were getting ready to serve lunch for participants of a program held at the Penang Science Cluster.

Yes, sedih kan? Should've updated the social media on that so we would not have to susah-susah go there. (Yes, we checked their IG before we came). They asked if we could wait until after 2pm or go to Tanjung Tokong. Mesti lah tak tunggu sebab tak tau nak spend masa kat mana, and dah lapar. And of cos tak pergi Tanjung Tokong sebab malas drive ke sana as we have things to do in town. So, makan je kat tempat lain.

But since the other day we were going to Street Quay at Tanjung Tokong, we decided to have our brunch at Nazeera's Kacang Phool Tanjung Tokong branch which is at Kompleks Desiran Tanjung food court.



Nazeera's Kacang Phool tagline is "The first, the one and only in Penang". They might be the first in Penang serving kacang phool since 2015. But I just found out there's another stall in stall in Balik Pulau that sells kacang phool too, Al-Shariff.

So, we ordered three items on the menu, for Daddy, Mummy and Balqis (kononnya, but ended up finished by us). Actually wanted to try some more other food but know that we wouldn't be able to finish all kot, so stick to three je okay haha.

Roti Bakar with Kacang Phool and Daging


The kacang phool with (optional) beef is served with roti benggali toast and egg. The roti benggali is cut think and toasted just nice. It's crispy on the outside and still soft and fluffy. Kacang phool taste delicious with the additional beef. 


Roti Bakar Telur Goyang


This one - of cos, everyone's favourite. Tak payah cakap lah kan.
But what makes this one different than some other place? The egg is perfectly cooked to my taste. Can you see the delicious thick yolk...? 

Cheese Melt with Daging


Definitely tak menyesal order this one. I really like how they twist the kacang phool with beef into a cheese melt sandwich. Cheese is awesomely banyak! And melt! Oh I should have taken a photo or video of the cheese when I bite and tarik and tak nak putus lol!

Bilal is still stuck with Mummy's home-cooked meal LOL. But that doesn't mean it is not tasty. See how colourful Bilal's pasta is. I used Eatalian Express Vegetable Pasta for Bilal. Cooked with love gitewww. 


Anyway, it was quite good and can come again.

Oh another plus point is that Nazzeera's Kacang Phool is all homemade, with NO MSG and NO PRESERVATIVES! Ohh yeayyy!

Next time we try ask for no salt no sugar Kacang Pool for you pulak, ok Bilal? Hehe.

Still wish to try having their roti bakaq at the Penang Science Cluster brunch tho... in hope to get to try their looking good coffee that they always post on IG.

Next weekend, maybe?

Ada sesiapa nak belanja, tak? Hahaha


If you want to try Nazeera's Roti Bakar Kacang Phool, you can find them here:

Penang Science Cluster Branch
37, Wisma Yeap Chor Ee, China Street Ghaut
Georgetown
Open daily 10.30 am - 6.30 pm

Kompleks Desiran Tanjung
Jalan Desiran Tanjung 3, Seri Tanjung Pinang
Tanjung Tokong
Opens Tuesday to Sunday 8.30 am - 8.30 pm





(Disclaimer: This is not a sponsored post)

17 comments:

  1. wahhhh nampak sedap.airah pernah rasa kacang pool dekat jb tapi tak berapa kena dengan tekak. kena try yang ni kot baru rasanya sesuai

    ReplyDelete
  2. Never try kacang phool before but got a lot of feedback that kacang phool very tasty is it? Maybe i should try this menu huhu

    ReplyDelete
  3. ya allah..sedapnyaaa...bila la dapat makan lagi kacang phool ni.,.terus lapar perut ha

    ReplyDelete
  4. Penang memang tak pernah mengecewakan. Food heaven. Hehehe syira baru ja merasa kacang pool. Definitely sedap. Nanti nak try dekat Nazeera pulak

    ReplyDelete
  5. nampak menarik tapi selalunya kacang pool orang johor memang ada daging sekali, diorang tak jual asing-asing or add on. kuah kacang pool memang ada daging baru betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo yeke. Masa try makan Kacang Pool Haji cawangan Putrajaya, rasanya kacang pool dia mcm xde daging. ke julia yg lupa eh? huhu. Yg kat sini boleh pilih nak biasa, daging, ayam etc.

      Delete
  6. Amboi kerpopularan Kacang pool tak boleh nak dinafikan ingat ada kat Johor jer tengok dah sampai ke Penang. Kita dah cuba yang popular kat Johor memang sedap nanti datang Penang kita cuba yang ini pulak yer hehehehhe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Yg tahu mmg satu tempat famous kat Johor je. Tp x penah try. pernah try cawangan dia kat Putrajaya je. Well, tambah lagi la makanan utk food-hunting kalau mai Penang. Hehe

      Delete
  7. OMG! I love this since I tried last year. Serious sedap. Kat Penang pun dah ada? Syiok ar org penang. Rugi wor kalau tak cuba. Sedap giler!

    ReplyDelete
  8. Wahhhh ! Baru first time jumpa kacang pool dijual di penang. Seriously tak tahu mcm mna nak makan kacang pool nie masa mula2 diperkenalkan pd sy. Satu hidangan yg unik. Rasa dia sedap kalau cili padi tu banyak n perah limau. Mmg best ! Nanti kalau sy ke penang, nak cari lah gerai nie. Rasa teringin pulak nk makan lepas dh berapa lama ntah. Lama dh kot x makan kcang pool

    ReplyDelete
  9. Tak pernah lagi makan kacang pool ni nak rasa juga tapi tu la tak pergi ke tempat yang ada jual ni. Mesti sedap kan..nak sangat cuba dan rasa. Mungkin suatu hari dapat rasa juga

    ReplyDelete
  10. Cheese melt daging tu sedapnya. Ayu memang suka roti2 yang dimasak sebegini, lagi2 kalau inti sardin atau daging nyum2

    ReplyDelete
  11. Pernah makan yang original kacang pool dekat johor nanti kalau ke Penang bilehlah cuba yang ini pula. Nak sedap dan mengoda juga. Tq share tempat ni

    ReplyDelete
  12. Kacang Pool sini memang sedap kalau teringin tak payah pergi sampai Johor. Makan kat sini pun dah ok. Lama dah lia tak singgah makan kat sini.

    ReplyDelete
  13. Sedapnya nampk kacang pool ni. Hidangan autentik dari johor ke. Tak pernah makan tapi mmg makanan feveret suami setiap kali ke johor hehe

    ReplyDelete
  14. nampak menarik telur goyang yang diletak di atas roti.. sedap ooo.. tetiba lapar lak tgh2 malam nie nak mkn.. nak blk penanggggg!!

    ReplyDelete
  15. Wah ingatkan kacang pool kat Johor aje. Sekarang kat Penang pun ada. Senang la saya nak pi travel ke Penang semua dah ada. Best lah kak. Hehehehe.

    ReplyDelete

09 10