7 Mei 2009

Kenaf, Nurin & Home


the kenaf i'll b using in research dah sampai last friday after like 2 weeks of waiting. actually like lagi lama la. we ordered the kenaf from Lembaga Tembakau Negara, Trengganu weeks before, then they said that they'll come to hantar kenaf 2 minggu lepas tp baru datang last friday (on Labor Day). bagus mereka buat kerja walaupun hari bercuti. huhu~ oh, kenaf is a plant based fibre from the kenaf tree.

kenaf tree & fibre

ok, the kenaf fibre provided to us isn't as clean as in the picture above. so like always i need to clean & clean the kenaf for a week or 2 sampai die betul2 bersih, then kene potong 10mm then baru boleh start compound. cutting the kenaf sangat boleh buat jari2 melecet sebab pegang gunting dalam jangka masa yang sangaaaaattt panjang ok. tapi dah kerja kan. glad kenaf dah sampai so boleh sambung kerja yang terbengkalai.


i call home yesterday to talk to cousin mimin. nurin answered the phone.

bla..bla..bla.....
"yin datang ngan siape?"
"...." (i heard "ngan abang")
"yin datang dengan abang amir ke?"
"tak.... maksud yi... abang amir kan sekolah.. macam mane abang amir nak datang umah bapak
(she called her moyang -bapak).. yi datang dengan nek na, dengan along dengan aleh kiki (harris zikri) la.."

excuse me? 'maksud yi'?? amboi..amboi.. aku yang dah besar panjang ni pun tak guna maksud maksud ni tau. isk3...
i wonder how it'll be when harris starts talking...nurin & harris are turning 4 and 2 this August, and we'll be welcoming the new baby boy insyaAllah in the same month~ habis la duit weh bila august menjelma
kak mala, anda dinasihatkan memilih bulan selain August & September jikalau mahu saya menyediakan hadiah untuk anak anda kelak.


i miss home. it's been like 37 days and kalau balik minggu depan dah jadi 43++ days tak balik rumah. i'll break my own record x balik rumah before this mase 2nd year 35days. huhu... nak balik, wehhhh!!
kalau x pasal we need to move from previous room ke tingkat yang lebih tinggi gara2 renovation yang dilakukan, i would be a lil bit free to settle my works and could go home on that labor day. ini semua gara-gara kerja tak siap, paper tak habis tulis, barang nak pindah2 tak habis packing+pindah naik atas, and org LTN yang nak datang on public holiday.

takpe..takpe.. 1 week more, insyaAllah... =)

p/s: kerja Kosong - siapa nak ambik kontrak potong kenaf aku???

3 ulasan:

  1. “kak mala, anda dinasihatkan memilih bulan selain August & September jikalau mahu saya menyediakan hadiah untuk anak anda kelak.”

    Statement x ingat..tak pe, aku amik bulan 1 la samer ngan siti nurhaliza boleh?? Ngeh3x

    BalasPadam
  2. ko tanya achik dialog diaorang berdua...wat memasing kat umah tu pecah perut gelak2...lagi2 time bergaduh...anak umi tu pun xleh nak mengalah...nasib2...

    BalasPadam
  3. saya nak amik upah potong kenaf tu.. sejam RM50.. kalo bole bw la kenaf tu balik KL.. ahahaha :p

    BalasPadam

09 10